Att installera en värmepump är ingenting som du ska ge dig på själv, det är mycket bättre att låta en installatör göra jobbet. Det behöver inte kosta så mycket med tanke på att du kan använda dig av ROT-avdrag vid installationen. Det finns flera olika typer av värmepumpar som du kan välja mellan och installationen skiljer sig åt beroende på vilken du väljer. Det vanligaste valet är luft/luftvärmepumpen. Om du installerar din värmepump på rätt sätt så kommer du att spara mycket pengar, därför är det viktigt att någon med rätt kompetens hjälper dig med din installation av värmepumpen.

Olika typer av värmepumpar

Den vanligaste är luft/luftvärmepumpen som vi nämnde ovan och denna är något enklare än andra värmepumpar att installera. En luftvärmepump har en del inomhus och en del utomhus, dessa ska gärna vara så nära varandra som möjligt för bäst effekt. Rören som dras mellan de båda måste installeras av kyltekniker enligt svensk lag. En annan typ av värmepump är luft/vattenvärmepump, denna dockas till ditt boendes vattenburna system. Även denna pump har två olika delar som sammankopplas antingen av kyltekniker eller VVS-installatörer. Andra typer av värmepumpar är frånluftsvärmepump och bergvärmepump, både dessa kräver lite mer arbete för installationen.

Välj rätt installatör

När du ska välja installatör så är det viktigt att du kontrollerar att personen är riktigt certifierad för att utföra arbetet. Kolla t.ex. med Klaessons Rör om du bor i Jönköpingstrakten. De är bra på värmepumpar. Det finns lagar som kräver en viss typ av yrkesmän för installationer och om du inte följer dessa lagar kommer garantier och försäkringar inte att gälla. En värmepump med köldmedium måste installeras av kyltekniker, vissa delar av installationerna kan även kräva certifierade elektriker, rörmokare eller andra hantverkare. Det är viktigt att du kollar upp vad som krävs för just den typ av värmepump du ska installera och sedan väljer en installatör med omsorg. Lycka till med installationen av din värmepump!