Golv av betong är inte bara praktiskt utan även trendigt och snyggt. Det är vanligare i offentliga miljöer och industrilokaler men mer och mer trendigt även i hem. Hållbarheten i ett betonggolv är i princip oslagbar – slitstarkt och miljövänligt. Ett gammalt, trist golv får lätt nytt liv med en slipning. Och när det fösta ”gjuthuden” alltså den ursprungliga ytan från gjutningen slipas blir golvet så mycket mer lättstädat, blankt och skönt att gå på. Fördelarna är många, men hur gör du?

Kan du slipa själv?

Idag finns slipmaskiner att hyra hos flera firmor och för den händige är det ingen sak att ta sig an projektet själv. När slipningen utförs lyfts ballasten fram och blir synlig, alltså de grus och sten som betongen innehåller. Det blir en snygg yta och dess blankhet reglerar du med slipskivans grovhet. Provslipa gärna innan på annan yta för att lära dig tekniken. Beroende på hur djupt du slipar kommer olika mönster fram och slipar du ojämnt riskerar golvet att bli flammigt.

Anlita proffs

Det finns självklart proffs att hyra in för att utföra jobbet, vilket kan vara väl värt investeringen för att få exakt den yta du önskar och att det troligtvis går fortare. När du anlitar en professionell firma får du dessutom råd och tips för efterbehandling av ytan, vilket kan kännas som en djungel. När du anlitar proffs – ta alltid in offert från några olika leverantörer för att jämföra och du får en uppfattning om vad jobbet är värt.

Ytbehandling och dammbindare

När golvet är färdigslipat är det som sagt dags att ytbehandla, detta för att få den effekt och finish som du önskar samt att hantera klimat och miljö. Vanligast är att ytan efterbehandlas med till exempel silan (kisel), vattenglas, olja, hårdvax, såpa, parrafin, kvarts eller lack och alla har förstås olika egenskaper och slutresultat. Så om du känner dig redo att gå för en mer industriell och ruffkänsla är frågan nu bara om du gör det själv eller anlitar proffs?