En tapet säger mer än tusen ord. Den bildar en fin ram för rummet, samtidigt som den är ett uttryck för smak och personlighet. Idag finns en uppsjö av tapeter i varierande prisklasser, vilket gör valet av tapet svårare. Val av mönster och färg styrs av bland annat stilen på övriga rum samt vilken funktion och storlek rummet har. Tapeten ska också matcha möblerna i rummet. Kökstapeter ska hålla för spill, tapeter i barnrummet för kladdiga händer och i rum med starkt ljus ska tapeten hålla i flera år utan att blekas. Rätt tapet kan bli en av dina största investeringar för hemmet.

Val av tapetsort

Idag finns en uppsjö av tapeter att välja bland. Vanliga papperstapeter kräver mer plats, då man behöver plats för tapetbord och tapetklister. Förklistrade tapeter behöver inget klister och skärs till passande form innan man doppar dem i ett tråg med vatten. Ett annat alternativ är non woven-tapet som är något tjockare än vanliga papperstapeter. Vävlim appliceras direkt på väggen innan tapeten rullas ut. Fördelen med den här typen av tapeter är att de är mer slitstarka och är lätta att sätta upp även för nybörjaren. Textiltapeter har åter blivit populära och kan vara ett alternativ för den som vill ha hållbara och tåliga tapeter.

Tapet som håller för ögat

Det är inte bara stil och smak som avgör valet av tapet, även färg och mönster styr hur rummet upplevs. Mörka tapeter krymper rummet och i avlånga rum kan en mörk tapet som fondvägg på en av kortväggarna få rummet att kännas som mer kvadratiskt. Små rum upplevs som större när man väljer ljusa väggar. Det är samma sak med mönstrade tapeter. Stormönstrat krymper rummet, småmönstrat är oftast det bästa alternativet för små rum. Takhöjden justeras genom optisk illusion. Ett rum med lågt tak blir högre med randiga tapeter medan ränder på tvären har motsatt effekt. Har rummet högt i tak blir mindre och mysigare med tvärrandiga tapeter.