Vi sover under en tredjedel av våra liv och därför behöver vi investera i en skön säng. Vilken säng du bör ha grundar sig mycket i tycke och smak men det finns också några tips kring hur du bör tänka. Hur sover du? Brukar du ligga på sidan, på rygg eller på mage? Är du en person som ligger på sidan behöver du en mjukare säng där axeln kan sjunka ner i madrassen. Detta för att ryggraden ska kunna vara så rak som möjligt och förhindra att du får ont i ryggen. Det är också ett tips att ha en zonindelad madrass om du sover på detta sätt.

Analysera din sovställning

När du sover på rygg ska sängen kunna ge ett bra svankstöd och det är viktigt att axlarna inte åker uppåt. Det är svårt för kroppen att slappna av om du ligger på mage därför ska du, om möjligt, hitta en annan och bättre sovposition. Annars är det viktigt att höften stöds och att även kudden ger ett bra stöd. Sängbutikens personal brukar kunna rådgöra i frågan om du känner att du behöver hjälp. I slutändan är det din känsla som avgör när det är dags för ny säng och därför är det viktigt att prova sängen innan du bestämmer dig.

Sängtyper

Det finns några olika sängtyper och här spelar även hur mycket pengar du är beredd att lägga på en säng in. En ramsäng är många gånger ett av de billigaste valen. Du väljer själv hur mjuk eller hård madrassen ska vara och kombinerar därefter din säng med ben, huvudgavel eller ram. Önskar du en säng med fler finesser kan kanske en ställbar säng passa. Både huvudändan och gaveln kan höjas och sänkas, vilket är bra om du exempelvis vill se på TV eller läsa. En lyxig variant av säng är kontinentalsängen. Den har dubbla madrasser och minskar trycket på kroppen, vilket borgar för en god natts sömn.