Om det är någon möbel som kan personifiera ordet mys är det utan tvekan en fåtölj. Tänk att få krypa upp i en djup fåtölj med stora armstöd tillsammans med en bok, en kopp te och en filt en ledig dag. Fåtöljer är också mer lättmöblerade än exempelvis en soffa och kan bilda antingen en enhetlig grupp eller agera som en inredningsaccent. Möbeln finns i ett stort urval av utseende, färger, former och material.

Var ska du ha din fåtölj eller dina fåtöljer och vilket syfte ska möbeln ha? Detta är helt avgörande för vilken typ av fåtölj du bör välja. Lite högre fåtöljer som saknar eller har mindre armstöd passar kring ett bord där du vill sitta relativt upprätt, kanske vid ett fikabord eller för att lösa ett korsord. Dessa fåtöljer passar bra att ha i par vid ett sidobord eller i flertal runt ett bord. De finns i exempelvis sammet men också i tjockare tyg.

Om du eller familjens tonåring vill kunna ligga ner kan en låg fåtölj som mer liknar en låg säck eller en stor dyna vara lämpligt. Dessa kan vara fristående och placeras exempelvis framför TV-apparaten. De gör sig bäst som individer eller i par och vissa modeller har även tillhörande fotpall. Materialen är inte sällan skinn eller mjukt manchestertyg. Ett populärt märke är Big Bertha. Övriga familjen kanske hellre väljer en mer bastant fåtölj med högre sits för TV-tittande.

En populär och samtidigt klassisk variant av fåtölj är en så kallad öronlappsfåtölj. Fåtöljen har hög rygg, armstöd och nackstöd. Ofta finns även möjlighet att köpa till en bekväm fotpall för en ännu skönare upplevelse. En omtyckt variant är den designad av Carl Malmsten. Stilen är tydligt 50-tal med stora dekorativa knappar i ryggen. Modellen heter Häggblom och kom ut på marknaden år 1951. IKEA har en liknande klassiker som kallas för MK och som säljs med olika klädslar.