Det kan vara uppfriskande att ge hemmet en ny prägel genom att måla om väggarna inomhus. Det kan också vara bra att måla om ifall tapeten eller de målade väggarna har börjat gulna och blivit missfärgade. Att måla om inomhus kan de flesta göra, men det är en stor fördel om du kan få hjälp med det då det annars kan vara ganska tidskrävande. Förutom att hitta en person som kan hjälpa dig med ommålningen behöver du grunda ordentligt och införskaffa dig bra färg och redskap för ett så bra resultat som möjligt. Det gör även att färgen på väggen håller bättre och längre.

Slarva inte med grundarbetet

För- och grundarbetet är en mycket viktig del i målningsprocessen, så se till att inte slarva med det. Om väggarna har haft tapeter innan bör du försöka få bort så mycket som möjligt av dem för att förhindra bubblor. Du bör även slipa och spackla skarvar och eventuella hål i väggen. Om du vill vara extra noggrann kan du också damma av väggarna samt tvätta av dem, men det är inget krav. Det här gör dock att överflödig och gammal färg tas bort, vilket skapar en bra grund. Börja sedan att grunda målningen med en passande grundfärg (ofta vit).

Viktiga redskap för ommålningen

Förutom grundarbetet är redskapen mycket viktiga vid ommålning. Se till att du har allt hemma innan du sätter igång. Exempel på saker du kan behöva är slippapper/slipkloss, en mjuk svamp, penslar i olika storlekar, roller och givetvis en bra färg som du har valt ut till dina väggar. De flesta väljer att rolla på färg, men penslar är bra till hörn, kanter och andra utrymmen som behöver en mer detaljerad målning. Börja med att rolla ett ordentligt lager och komplettera sedan med penseln. Därefter bör du låta väggen torka och sedan göra samma sak igen för ett täckande och bra resultat.