En soffa är ett stort inköp till hemmet då den både tar stor plats och kan kosta en hel del. Därför är det viktigt att du tänker igenom beslutet noga innan du köper hem den soffa du har spanat in. Först och främst bör du tänka på hur den övriga inredningen i rummet ser ut och sedan investera i en soffa som färg- och stilmässigt fungerar bra ihop med de andra möblerna som redan finns där.

Du bör också tänka på var du ska placera soffan och vilka mått den bör ha för att passa där. Du kan välja att placera soffan mot en vägg, ett fönster eller varför inte dela av ett rum genom att placera soffan mitt i rummet med fri rygg? Det sistnämnda alternativet skapar en härlig dynamik i ett annars ganska stelt rum och fungerar extra bra om rummet i fråga är stort och luftigt i sin karaktär.

Material är en annan aspekt att fundera på i samband med soffköpet. Det finns olika material att välja mellan men kom ihåg att soffan kan smutsas ner och behöva rengöras. Därför är det ofta en fördel att välja ett tåligt material som du kan torka av med vatten och diskmedel eller som du kanske till och med kan tvätta i tvättmaskinen utan att det förstörs. Hitta ett material som både är tåligt och bekvämt att sitta på.

Till sist bör du fundera på soffans modell. Vill du att den ska gå ända ner till golvet eller vill du enkelt kunna komma in med dammsugaren under soffan? Ska den ha armstöd och i så fall hur höga och breda? Vissa soffor har dessutom bekväma nackstöd och en schäslong som du kan sträcka ut benen på. Se bara till att räkna med det i måtten när du mäter platsen i rummet där soffan ska stå.