En av de mest fotograferade händelserna under julen är julmarknaden i centrala Berlin, där hundratals stånd som säljer allt från mat till julgranar äger rum. Kända julmarknader hålls också i flera städer över hela landet, såsom Augsburg, Dresden, Erfurt, Frankfurt, Nürnberg, Stuttgart och Hamburg, vilket gör dem till utmärkta semesterattraktioner under jullovet. Förutom de traditionella julgransförsäljarna finns det julpyntsbutiker, restauranger, hantverksbutiker och en hel rad presenter tillgängliga.

Även om de överlappar något med julparaden, tenderar julmarknader i Tyskland att vara mycket större, vilket möjliggör fler stånd och ett större antal produkter. Den traditionella julgranen, till exempel, finns bara i tysktalande länder. I vissa städer finns det också platser där man kan få snö till dekoration, som skärs av arbetare på julafton. Dessa marknader öppnar vanligtvis sent, ofta runt midnatt, och förblir öppna långt in på följande nyår. Många människor i Tyskland och omgivande länder njuter av den här tiden på året, särskilt de unga, som traditionellt förknippas med festande och drickande.

Julmarknader i Tyskland har ofta ett område reserverat för julkransförsäljaren, som säljer antingen färskt eller rökt hantverk gjorda av kottar, kvistar, bär, löv och grenar och andra säsongsbetonade produkter. Andra dekorationer inkluderar tyska glasfigurer, eller blåsta glasprydnader, som reflekterar ljus och skimmer. Några av de andra dekorationerna inkluderar ängel- eller djävulskransar, eller födelsefigurer, godisrör och många andra. Du kan också se julklappsset, som inkluderar leksaker, ljus eller andra föremål som finns i former som ett hus eller en man. Detta är ett bra sätt att duka upp ditt bord på marknaden, och är särskilt trevligt för barn.

En av de mest populära julmarknaderna i Tyskland är julbyn. Frankfurt och dess omgivningar erbjuder ett brett utbud av butiker och stånd som säljer allt du kan tänkas behöva till ditt hem eller kontor under julen. Det finns julgransstånd, dekorerade med prydnadsföremål som säljs i enskilda delar året runt. Du hittar några julstånd som är specialgjorda för barn, kompletta med jultomten, renar, snögubbar, pepparkaksgubbar och så vidare. Dessa stånd kantar ofta gatorna som leder till huvudtorget i Frankfurt.

Förutom julgranarna och butikerna hittar du julmarknader i Tyskland fyllda med stånd och andra attraktioner. En av de största av dessa är Julgranstorget, som täcker ett helt torg i centrala Frankfurt. Det inkluderar en ishall, massor av upplysta julgranar, samt jultomtarturer och andra aktiviteter. Julgranstorget byggdes 1983 och är en av de största attraktionerna i hela Tyskland. Majoriteten av intäkterna går till välgörenhet. Du hittar också många julutställningar, som julkransar som visas av hundratals volontärer och barn, tyska julkort, gigantiska julgranar, girlanger, julkrubba, änglar och mer.

Andra julmarknadsplatser i Tyskland inkluderar burgenstadten, som är den största staden i Bayern och omger staden München. Det har flera julmarknader som det berömda julgranstorget, såväl som stora inomhusköpcentra. Den mest spännande delen av denna stad är att julen inte är tillåten i offentliga byggnader. Julmarknaden i Burgenstadten är ett av de största årliga evenemangen i Tyskland.